W poniedziałek, 10 września odbędzie się w warszawskim hotelu Bristol degustacja Barolo & Friends. Niezwykła okazja do spróbowania wielkich piemonckich win od ponad dwudziestu ...
Austriacy nie mają już monopolu na grünera. Podczas zorganizowanej 20 lipca w wiedeńskiej restauracji Eckers degustacji porównawczej win z odmiany grüner veltliner pierwsze miejsce ...
Jedna z najbardziej niedocenianych francuskich apelacji – Muscadet doczekała się wreszcie swoich pierwszych crus. Na razie obejmują one ledwie 100 hektarów z ponad 10000 calego ...
Meden Agan znaczy podobno w antycznej grece tyle co „nic w nadmiarze”. Meden Agan to czerwone wino z okolic Nemei, wytwarzane przez rodzeństwo Kallie i Antonisa Papantonis z rodzimego szczepu agiorgitiko. Meden Agan należy bez wątpienia do tych win, których ...
Przez francuskie media przetoczyła się ostatnio burza związana z zakupem burgundzkiej winnicy przez biznesmena z Chin. Otóż właściciel jednego z kasyn w Makau wyłożył 8 milionów euro na ...
Kiedy w 1855 roku, zrzeszenie kupców winnych z Bordeaux układało słynną klasyfikację najlepszych bordoskich posiadłości, znalazły się na niej, z jednym wyjątkiem, wyłącznie wina z Médoc. Co ciekawe, ...
Pleśń szara to jedna z najbardziej uciążliwych chorób roślin. Wywołuje ją gronowiec szary czyli botrytis cinerea, mikroskopijny grzyb z klasy workowców. Z chorobą tą zmagają się plantatorzy większości ...
Rosja, dotychczas ewidentny kopciuszek winiarskiego świata, powoli się budzi. Zaczynają tu powstawać przyzwoite wina z pewnymi szansami na eksport. Uprawy winorośli w Rosji koncentrują się na północnym Kaukazie, ...
Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy
Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z
1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w
piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.
Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»
Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).